TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Jacques en Emiel Van Tilt

Dit monument werd opgericht ter herinnering aan de verzetslieden Jacques en Emiel Van Tilt.

De gebroeders Van Tilt, Jacques (°20 augustus 1917) en Emiel (°11 oktober 1920) waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de gewapende verzetsgroep, de Partizanen. Jacques zou op 15 januari 1945 eveneens medestichter geweest zijn van de verzetsgroep ‘Nationale Koninklijke Beweging’. De NKB zou in deze regio zware klappen te verduren krijgen. Meerdere NKB-leden sloten zich vervolgens bij andere verzetsgroepen aan. In 1943 brachten de Duitsers de verzetsbewegingen in België zware verliezen toe. Jacques Van Tilt zou als kapitein op 14 september 1943 op het ouderlijk kasteel in Holsbeek een vergadering beleggen met de overgebleven officieren. Er werden plannen gemaakt voor nieuwe verzetsacties. Op 2 februari 1944 werd op het kasteeldomein een wapenopslagplaats aangelegd.

In de nacht van 2 op 3 maart 1944 werden de gebroeders aangehouden en weggevoerd naar Breendonk. Waarschijnlijk waren ze verraden door medepartizaan Frans Vleugels. Die nacht werden door de Gestapo verschillende razzia’s uitgevoerd en werden meerdere verzetsstrijders opgepakt.

In de vroege ochtend van 26 april 1944 verschenen twintig gevangenen voor het ‘gerecht’. De gebroeders Van Tilt werden ter dood veroordeeld ‘in hun hoedanigheid van leiders van een groep terroristen die verschillende aanslagen uitvoerden. Ze waren altijd gewapend.’ Omstreeks 5.00 uur ‘s morgens werden ze naar de executieplaats gebracht en gefusilleerd.

Omtrent de datum van executie bestaat er enige verwarring omdat daags tevoren, namelijk op 25 april, in de krant ‘Le Soir’ reeds een lijst verschenen was met de namen van de geëxecuteerden.

Aanvankelijk werden de lichamen van de broers begraven op het ‘Oefenplein’ in Etterbeek, een plaats waar veel verzetsstrijders begraven werden. In juli 1945 werden de lichamen overgebracht naar het familiegraf op het kerkhof van de Sint-Mauruskerk te Holsbeek.

Op 15 september 1947 werd op initiatief van de oud-strijdersbond van Holsbeek het huidig monument aan de kasteeldreef ingehuldigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams (1, 2, 5), Patrick Janssens (3, 4)
  • Bron: Liboton, J. Holsbeek, 40 jaar na 40, feiten en belevenissen, 1980, pp. 16-19