TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsbegraafplaats Michaelisfriedhof Zeitz

136 Duitse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog die stierven tussen 30 oktober 1914 en 16 december 1919 worden begraven op een aparte begraafplaats op de site. Dit zijn met name soldaten die zijn omgekomen in een van de ziekenhuizen in Zeitz.

Zoals te zien is in een rapport uit december 1917 werd het ontwerp van het grafveld - inclusief de grafstenen - op tijd uitgesteld na het einde van de oorlog. De faciliteit is pas in 1928 ontworpen.

Het monument werd op Hemelvaartsdag 1928 opgericht als afsluiting en als gezamenlijk decoratief monument. Het is het werk van de beeldhouwer Reinecke uit Hannover en is gemaakt door de firma Richard Steinmetz uit Zeitz in grijs graniet en groen porfier.
Het monument rijst een paar treden op als een korte muur met platte puntgevels die een reliŽf bevat in een rond gebogen nis boven een altaarachtige onderbouw. Een verpleegster legt dan het hoofd van een stervende krijger in haar schoot en wijst met haar uitgestrekte linkerhand naar het kruis van Golgotha, dat omgeven is door een aureool. Een spaarzame inscriptie boven en onder het reliŽf.
Er zijn graven uit WOI en WO II in het complex.

136 individuele graven uit de Eerste Wereldoorlog en 144 uit de Tweede Wereldoorlog. Veel namen op de bestaande schijven kunnen echter niet meer worden gelezen.

Nog eens 133 mensen kwamen om bij een bomaanslag op het Zeitz-vrachtdepot in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Ze werden begraven in twee massagraven. Veel van deze overledenen zijn tot op de dag van vandaag onbekend gebleven

Pas later is de inscriptie gewijzigd, zodat nu ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het monument worden opgenomen.

De inscriptie luidt:
"VOOR U 1914 - 1918 1939 - 1945"

De twee gedenktekens zijn zeer goed onderhouden. De Michaelisfriedhof heeft ook een aantal zeer interessante graven van beroemde mensen uit de stad.

De Sovjet-erebegraafplaats ligt aan de Gleinaer-Strasse, direct aan het Michaelisfriedhof. Deze werd opgericht ter herdenking van 38 soldaten van het Rode Leger, 85 krijgsgevangenen en mannen en vrouwen die voor dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland werden gedeporteerd.
Helaas is het gebied van het Sovjetmonument gesloten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Steffen Gerber
  • Foto's: Steffen Gerber

51.04533, 12.151243