TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Essex Yeomanry

Langs de weg staat een gedenksteen :
" Herinnering aan
de mannen van de
Essex Yeomanry
die sneuvelden
op de Frezenberg
Vlaanderen
de 13de mei 1915 "

De Essex Yeomanry was een reserve-eenheid van het Britse leger die ontstond in 1797 als lokale Yeomanry Cavalerie Troepen in Essex. Hervormd na de ervaring opgedaan in de Tweede Boerenoorlog, deed het actieve dienst als cavalerie in de Eerste Wereldoorlog en als artillerie in de Tweede Wereldoorlog.

De Essex Yeomanry was betrokken bij de Slag om Frezenberg Ridge op 13 mei 1915.
Deze slag vond plaats in het kader van de 2de slag bij Ieper.
Na drie weken van zware gevechten, waaronder het gebruik van chloorgas, werd de Essex Yeomanry verplaatst naar een steunpositie op de strategisch belangrijke Frezenberg Ridge.
Hun belangrijkste taak was het graven van een communicatie loopgraaf om de communicatie tussen de frontlinie en GHQ te vergemakkelijken.
Op 13 mei om 04.00 uur begonnen de Duitsers een bombardement dat 4 uur duurde en de defensieve loopgraven beschadigde, gehouden door de tweede Life Guards, Leicestershire Yeomanry en de derde Dragoon Guards.
Het Duitse offensief nam de loopgraven in handen en wanhopige gevechten vonden plaats.
Versterkingen werden opgeroepen en de Essex Yeomanry, The Horse Guards en de tiende Huzaren dreven het Duitse offensief terug.

Bron : Essex Yeomanry – Ypres Battle of Frezenberg

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck