TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Via della Reginella 2

Deze Stolpersteine herdenken vier bewoners van Via della Reginella 2, vermoord in Auschwitz.
* Grazia di Segni
* Giuditta Spizzichino
* Ada Spizzichino
* Rossana Calò

Grazia was de moeder van Giuditta en Ada. Ada's dochter, Rossana (ook wel gespeld als Rosanna), was pas 2 jaar oud toen ze allemaal werden gearresteerd en gedeporteerd. Grazia, Ada en Rossana kwamen om bij aankomst in Auschwitz. Giuditta leefde nog 9 maanden.

Op de dag van de overval waren de ouders Grazia en Marco Mose Spizzichino plus hun dochters Settimia, Giuditta, Gentile (met haar 3 dochters) en Ada (met haar dochter Rosanna) thuis. Settimia overtuigde de overvallers ervan dat Gentile en haar kinderen alleen op bezoek waren; ze werden alleen gelaten. De anderen werden gearresteerd. De vader wist te ontsnappen tijdens de reis binnen Rome. Settimia werd met de anderen naar Auschwitz gedeporteerd, maar wist te overleven: ze werd op 15 april 1945 bevrijd uit Bergen-Belsen, keerde 5 maanden later terug naar Rome en werd 79 jaar oud. In 2012 in Rome, de Ponte Settimia Spizzichino die de Via Ostiense en de wijk Garbatella waar ze woonde, met elkaar verbond, was aan haar gewijd.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)