TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Maginotlinie - Fort Fermont

Fort Fermont, gelegen ten oosten van Longuyon, is één van de werken van de Maginot Linie. Het fort is tussen 1931 en 1936 gebouwd en had als opzet om te voorkomen dat de Duitsers na de eerste wereldoorlog nog een keer Frankrijk zouden binnenvallen.

Het is een complex dat meer dan twee kilometer aan ondergrondse gangen heeft, en een oppervlakte beslaat van 27 hectare.

Er is tijdens de Tweede Wereldoorlog "maar" één Franse militair omgekomen in Fermont en dat kwam eigenlijk door een ongelukkige treffer op een schietgat.
Kenmerkend zijn de hefkoepels. Dit zijn koepels met diverse geschut die pas zichtbaar worden als ze omhoog komen. Zolang de koepels gelijk met het maaiveld zijn is het complex, van buitenaf, nauwelijks waarneembaar.
Tijdens de rondleiding maak je ook regelmatig gebruik van het originele treintje om de ondergrondse afstanden te overbruggen.

Na de oorlog is dit complex nog lang door defensie onderhouden, maar sinds de negentiger jaren is het complex in beheer van een stichting.
De rondleidingen worden alleen in het Frans gegeven, maar bij de kassa is een Nederlandstalige beschrijving te koop waarmee de rondleiding goed te volgen is.

Raadpleeg voor een bezoek eerst de website om de openingstijden te controleren. Bedenk ook dat het altijd 11 graden Celsius is én vochtig. Dus goede kleding en schoeisel is gewenst, want je bent een uur of twee op een diepte van 20 meter ondergronds.

Op de website is zeer uitgebreide Nederlandstalige informatie te vinden.
Op de bovenste foto is de oorspronkelijke munitie ingang te zien die nu als bezoekersingang gebruikt wordt. Voor de ingang staat een Duitse Flak 36 (88mm) kanon.

Op de onderste foto is een gedenkplaat te zien die bij het fort staat. De tekst hierop is:
Aux equipages de la Ligne Maginot
Livres a l'adversaire sans avoir eté vaincus
"Jamais je n'oublirai les joures ardents de Fermont.
Je suis fier d'avoir commandé cet ouvrage et ces hommes qui ont servi magnifiquement.
Il faut que cela se sache..."
Capitaine Daniel Aubert
mort pour la France en Tunisie
Le 21 janvier 1945
"Vous avez eté les premiers resistents"
Maurice Plantier
Secretaire d'etat aux anciens combatants
19 mai 1979

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Addy Boers
  • Foto's: Addy Boers