TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkplaat Robert von Greim Bebenhausen

Op de begraafplaats van Bebenhausen, aan de binnenkant van de omtrekmuur van het klooster, bevindt zich de gedenkplaat voor veldmaarschalk Robert von Greim, de laatste commandant van de Duitse Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog, is gelegen bij het graf van zijn vrouw en haar moeder, die familierelaties had met Bebenhausen.

Robert Greim, vanaf 1918 Ridder van Greim was een Duitse leger en luchtmacht officier (vanaf 1945 Generalfield Marshal) en na de vervanging van Hermann Göring voor een paar weken de laatste opperbevelhebber van de Duitse Luftwaffe in de Tweede Wereldoorlog.
Greim gaf zich over aan de Amerikanen met de woorden:"Ik ben het hoofd van de Duitse luchtmacht, maar ik heb geen luchtmacht." Hij zou oorspronkelijk deelnemen aan de overgaveonderhandelingen in Berlijn-Karlshorst op 8 mei – maar werd vertegenwoordigd door kolonel-generaal van de Luftwaffe en commandant van de 5e Luchtvloot Hans-Jürgen Stumpff vanwege zijn voetblessure. Hij werd naar een ziekenhuis in Salzburg gebracht, waar hij hoorde dat de Amerikanen hem wilden overbrengen naar sovjetgevangenschap. Op 24 mei 1945 pleegde Ritter von Greim zelfmoordin Salzburg. Hij nam de gifcapsule, die Adolf Hitler hem eind april 1945 in de Führerbunker had gepresenteerd. Het graf van Greim is gelegen in de Salzburger gemeentelijke begraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesofWar
  • Foto's: Martin Haslebacher

48.561941, 9.060617