TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Zeppelin Westerbegraafplaats

Zeppelin LZ37
In de late namiddag van 6 juni 1915 verliet de zeppelin LZ37, met aan boord een negenkoppige bemanning, zijn thuisbasis Sint-Agatha-Berchem. Onder de bekwame leiding van Otto van der Haeghen en Kurt Ackermann zette de kolos resoluut koers naar zijn doelwit: Londen. Door een koppige mist boven de Noordzee moesten de mannen hun missie echter voortijdig afbreken.
De bommen bestemd voor de Britse hoofdstad dropten ze boven de spoorweginstallaties van Calais. Het gevaarte was nu klaar om de thuisreis aan te vatten maar verloor meer en meer hoogte en kreeg uiteindelijk de toestemming om op de basis van Gontrode te landen.
Op 7 juni rond één uur ’s nachts steeg de Engelse waaghals Reginald Warneford met zijn vliegtuig op in Veurne. Boven Gent kwam het tot een treffen tussen de logge Duitse ‘vliegende sigaar’ en de wendbare ‘vliegende doodskist’ van de Brit.
Rond halfdrie ’s nachts deed een enorme knal de slapende Gentenaren uit hun bed daveren. De hemel boven Sint-Amandsberg gloeide geelrood toen de Duitsers uit de lucht werden gehaald.
Van de 9 bemanningsleden van de Duitse zeppelin overleefde alleen stuurman Alfred Mühler de tragedie. De 8 anderen kregen een laatste rustplaats op de Westerbegraafplaats, onder houten kruisjes.
De Duitse overheerser wilde een groots gedenkmonument laten maken om zijn helden te eren. De beroemde architect en hoogleraar aan de kunstacademie van Düsseldorf Wilhelm Kreis, die zijn sporen al had verdiend met zijn Bismarcktorens, kreeg de opdracht toegewezen. De bemanningsleden werden rond het monument geschikt, tot ze in 1956 werden overgebracht naar een begraafplaats in Vladslo. Otto en Kurt bleven op hun privéterreintje liggen, geruggensteund door het monument.
Reginald Warneford kon niet lang nagenieten van zijn triomf. Op 17 juni 1915, nauwelijks tien dagen na zijn waagstuk, vloog hij zich te pletter tijdens een testvlucht. Hij werd met veel luister ten grave gedragen op Brompton Cemetery in Londen.

Bron : brochure Stad Gent : "Westerbegraafplaats – Themawandeling : Eerste Wereldoorlog "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck