TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Villeroux

De gedenkplaat links van het portaal van de kerk te Villeroux, gehucht van Chastre, herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Een identieke gedenkplaat bevindt zich op de gevels van de kerken te Blanmont en Chastre.

De tekst op het monument: "1914 LIBERTE 1918 / DROIT / NAMUR / YSER / LIEGE / GLOIRE / A NOS HEROS / MORTS POUR / LA PATRIE".

De namen op het monument:
Soldaten: ALEXANDRE Georges, Münster (D) 29 januari 1915; COLSON Jules, Clais (F) 19 januari 1915 ; DAIX Joseph, Haacht, 11 september 1914 ; DUBOIS Jules ; LARDINOIS Hneri, Brugge 28 oktober 1918; LECOCQ Désiré, Avon-les-Roches (F) 22 mei 1917; LORGE Léon, Ramskapelle, 26 oktober 1914;
Burgers-gedeporteerden: GRUSELLE Joseph; ROMAIN Auguste.

De gedenkplaat rechts van het portaal van de kerk te Villeroux, gehucht van Chastre, herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Een identieke gedenkplaat bevindt zich op de gevels van de kerken te Blanmont en Chastre.

De tekst op het monument : "1940- 1945 / AUX HEROS ET MARTYRS / MORTS POUR LEUR PATRIE".

De gedenkplaat herdenkt eveneens 27 Franse soldaten die sneuvelden op het grondgebied van de gemeenten Chastre, Villeroux en Blanmont in de Tweede Wereldoorlog.

"A LA MEMOIRE DES 27 SOLDATS FRANÇAIS TOMBÉS / GLORIEUSEMENT POUR LA DEFENSE DE NOTRE TERRI- / TOIRE. LA COMMUNE DE CHASTRE-VILLEROUX-BLANMONT / RECONNAISSANTE".
Onderaan het monument is een plaquette van de oudstrijders van het Franse Regiment 110e R.I. ter ere van de Belgische soldaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge