TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Tholen

Op de Gem. Begraafplaats te Tholen zijn twee Nederlandse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

Andries Bogert (geboren 24 mei 1905 - overleden 13 mei 1940)
Hij was dienstplichtig soldaat bij het 1e Dep Cie Pont van de Koninklijke Landmacht toen hij omstreeks twee uur 's middags in Dordrecht op het Oranje Vrijstaatplein is gesneuveld.

Willem Abraham Bierens (geboren 10 januari 1915 - overleden 01 juni1940)
Vaandrig Bierens raakte in de meidagen van 1940 zwaar gewond tijdens een tankaanval op de Zeedijk. Hij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis in Rotterdam aan de verwondingen die hij tijdens de aanval opliep in op 1 juni 1940. Hij was vaandrig bij een wielrijdersregiment. Zijn graf heeft nummer 91 en ligt tegenover de oude ingang. Als je via de nieuwe ingang binnenkomt moet je naar rechts naar het oudste gedeelte van de begraafplaats. Je vind het graf dan helemaal richting de ijzeren toegangspoort.

Tevens bevindt zich hier een herinneringszuiltje voor:
Simon Leendert van Luijk (geboren 16 juli 1917 - overleden 29 oktober 1944)
Op 27 oktober 1944 werd het gebied rond Goirle door de Engelsen bevrijd. Simon besluit om te gaan kijken hoe het met de aanplant in Hilvarenbeek gaat. Bij zijn verkenningstocht stapt hij op een landmijn die verstopt zat onder een houten plank. Zijn onderbeen wordt verbrijzeld en hij overlijdt later aan het bloedverlies in een ziekenhuis in Tilburg. Oorspronkelijk lag Simon begraven op de begraafplaats Vredehof in Tilburg, maar dat graf werd in de jaren negentig geruimd. De familie heeft later dit zuiltje op de begraafplaats van Tholen laten plaatsen als herinnering aan hem. Het zuiltje staat naast het graf van zijn echtgenote, die later hertrouwde met zijn broer.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz + Tjerk Kamstra
  • Foto's: Tjerk Kamstra