Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

De Weg van Herdenking nr. 14: Viaduct Bütgenbach

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 14
In 1912 werd de spoorlijn Weywertz-Jünkerath in gebruik genomen, zodat de Pruisische troepen het kamp Elsenborn sneller konden bereiken. Om het dal te overbruggen werd destijds dit 30m hoge viaduct met 6 rondbogen aangelegd.

Begin mei 1940 verwachtte het Belgische leger de invasie van de Wehrmacht en daarom werd het viaduct bewaakt. In de nacht van 9 op 10 mei viel de Wehrmacht de brug aan, ontwapende de bewakers en maakte de explosieven onschadelijk. Zo bleef het viaduct onbeschadigd. Het werd echter op 13.9.1944 door de Wehrmacht opgeblazen.
Na het einde van de oorlog moesten de betrokkenen in het vuurgevecht van 1940 zich voor de krijgsraad in Malmedy verantwoorden. Hen werd verraad van het vaderland verweten. De raad sprak in 1946 in het totaal 16 doodsvonnissen uit, die later in levenslange gevangenschap werden omgezet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken

50.433476, 6.202673