Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

De Weg van Herdenking nr. 13: Aanslag op een Trein

Na hun toetredingsproeven in Malmedy namen op 23 mei 1944 zo’n 100 jongeren uit Bütgenbach en omgeving, geboren in 1928/29, de trein naar huis. Toen de trein de "Königsbach" doorkruiste, doken er plots uit zuidelijke richting 2 vliegtuigen op. De piloten vielen onmiddellijk aan. De 1ste piloot dropte 2 bommen, die geen schade aanrichtten. Het tweede vliegtuig beschoot de trein met zijn boordwapens. De locomotief stopte en alle inzittenden die niet gewond waren vluchtten uit de trein. Ze zochten bescherming onder een nabijgelegen brug. In de treincoupés lagen doden en gewonden. De trein was erg beschadigd. Toch lukte het de machinist om de rit tot aan het station, 2 kilometer verder, af te maken. In Bütgenbach namen helpers de zorg voor de gekwetsten over en transporteerden ze naar het plaatselijke ziekenhuis, waar nog één persoon overleed.
De 99ste US-Divisie richtte in 1944 haar hoofdkwartier op in "Villa" Kirch te Bütgenbach, waar de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten en toekomstige US-president Dwight D. Eisenhower in november 1944 haar een bezoek bracht. Sinds 1995 herinnert er een gedenkplaat aan dit bezoek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken

Eisenhower
Eisenhower en zijn generaals
Kruistocht in Europa
De Verenigde Staten in de twintigste eeuw

50.433159, 6.193439