Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Pavel Batitsky Zarya

Dit is het monument van de Sovjet militaire leider Pavel Batitsky in de voormalige militaire stad Zarya. Pavel Fedorovich Batitsky werd geboren op 14 juni 1910 in Kharkiv in een arbeidersgezin. Hij was OekraÔens volgens nationaliteit.

Toen hij veertien jaar oud was, ging hij naar de militaire voorbereidingsschool van Kharkov (later verhuisd naar Poltava) en in 1926 werd hij gestuurd om te studeren aan de militaire cavalerieschool, waar hij afstudeerde in 1929. Van maart 1929 tot mei 1935 diende hij in de cavalerie. en was een commandant van een squadron in het Wit-Russische militaire district.

In 1938 studeerde hij af aan de Frunze Militaire Academie. Van september 1939 tot december 1940 diende hij in China als chef-staf van militaire Sovjetadviseurs. Later keerde hij terug naar de Sovjet-Unie en werd hij commandant van de 11e Gemotoriseerde Machinegeweerartilleriebrigade in Kaunas Baltic Special Military District. In maart 1941 werd hij benoemd tot chef-staf van de 202e Gemotoriseerde Divisie. Later dat jaar nam hij het bevel over van de 254th Rifle Division. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over het 73 Rifle Corps en het 128 Rifle Corps. Na het einde van de oorlog was hij chef van de generale staf en plaatsvervangend opperbevelhebber van de Sovjet-luchtmacht (1950-1953).

Na de dood van Stalin nam hij deel aan een complot onder leiding van Nikita Chroesjtsjov. Nadat Lavrentiy Beria was gearresteerd, was Batitsky een man die hem neerschoot in de bunker van het hoofdkwartier van het militaire district van Moskou.

In mei 1954 werd hij benoemd tot commandant van het 7e Gemechaniseerde Leger (Wit-Russische Militaire District), op 27 augustus van hetzelfde jaar - tot de post van commandant van het Moskou Luchtverdedigingsdistrict, en in maart 1965 - tot de post van eerste plaatsvervangend chef van de generale staf van de strijdkrachten van de USSR Bij het decreet van het presidium van de Opperste Sovjet van de USSR van 7 mei 1965 ontving generaal van het leger Pavel Batitsky de titel Held van de Sovjet-Unie en de orde van Lenin en de medaille "Golden Star". In juli 1966 werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de luchtverdedigingstroepen van de land-vice-minister van Defensie van de USSR. Tegelijkertijd was hij commandant van de luchtverdediging Strijdkrachten van de Verenigde Strijdkrachten - Plaatsvervangend opperbevelhebber - in-Chief van de Verenigde Strijdkrachten van de lidstaten van het Warschaupact.

Pavel Batitsky stierf op 17 februari 1984 in Moskou. Hij werd begraven op de Novodevitsjibegraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin, Wikipedia
  • Foto's: Fyodor Telin

55.758424, 38.086948