TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bezoekerscentrum Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats In Flanders Field Waregem

Aan de ingang van de begraafplaats staat een bezoekerscentrum.

Drie jaar na het bezoek van toenmalig president Barack Obama, werd een nieuw interactief bezoekerscentrum geopend (2017).

Het centrum is inhoudelijk sterk. Het vertelt tot in detail welke rol twee Amerikaanse divisies speelden tijdens het verjagen van de Duitsers uit de Spitaalbossen in Wortegem-Petegem.

Die liggen nabij de grond waar sinds 1923 de begraafplaats is waar 368 gesneuvelde Amerikanen hun laatste rustplaats hebben.

Er komen nog veel meer onderwerpen aan bod, zoals een reeks panelen met persoonlijke verhalen van Amerikaanse soldaten, het door de Canadese luitenant-kolonel John McCrae geschreven gedicht 'In Flanders Fields', en de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh. Die vloog in 1927 over de begraafplaats om klaprozen of poppies over de graven uit te strooien. Eveneens indrukwekkend is het verhaal van de 'Gold Star Mothers'. Dat zijn Amerikaanse moeders van soldaten die sneuvelden in een oorlog.

The American Legion, de organisatie die als hoofddoel heeft om veteranen en gesneuvelde Amerikaanse soldaten te eren, lanceerde in 2014 het "Flanders Fields American Cemetery -adopt-a-grave" programma. Op korte tijd waren alle graven (meer dan 360) en alle namen op de muur der vermisten, geadopteerd.
Daarbij is het de bedoeling dat degene die de soldaat adopteert, de nodige aandacht besteedt aan zijn adoptiesoldaat. De adoptant kan enkele keren per jaar het graf bezoeken en er bloemen neerleggen. Daarnaast wordt verwacht dat de adoptant informatie gaat opzoeken over zijn of haar soldaat. Door die informatie te delen met de initiatiefnemer, The American Legion, krijgt een graf of een naam ook eindelijk een gezicht.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck
  • krantenartikels HLN (regionaal nieuws)

50.873828, 3.453825

Fotoreportage Memorial Day op Flanders Field

29mei

Fotoreportage Memorial Day op Flanders Field

Op 28 mei 2023 vond de Memorial Day ceremonie op het Flanders Field American Cemetery in het Belgische Waregem plaats. Deze herdenking werd op 3 juni 1923 voor het eerst georganiseerd. Op deze oorlogsbegraafplaats rusten 411 Amerikaanse soldaten en officieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Ook worden hier 41 vermiste Amerikaanse soldaten herdacht. TracesOfWar-medewerkster Christine Vinck, die een adoptiegraf op de begraafplaats heeft, woonde de bijeenkomst bij en maakte de onderstaande foto’s.

Lees meer