TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Café Backus

Cafe Backus was op 9 november 1939 de aangewezen ontmoetingsplek tussen SIS-agenten Best en Stevens Stevens en de SD. De ontmoeting bleek een valstrik en de SIS-agenten werden voor het café gewelddadig ontvoerd. Deze gebeurtenis is de geschiedenisboeken ingegaan als het Venlo-incident.
Beiden overleefden echter de oorlog.

Echter werden niet alleen de beide Britse SIS agenten door het Duitse overvalcommando ontvoerd, maar werd ook hun Nederlandse chauffeur en contactpersoon bij de Nederlandse strijdkrachten
door dit commando neergeschoten. Dit betrof de toen 33 jarige 1e Luitenant der Infanterie, Dirk Klop, dienstdoende bij de Generale Staf in Den Haag. (https://www.tracesofwar.nl/persons/90400/Klop-Dirk.htm)
Alhoewel Klop zwaargewond raakte, werd hij eveneens ontvoerd naar Duitsland waar hij in een ziekenhuis in Düsseldorf overleed. Het lichaam van Dirk Klop werd destijds gecremeerd en zijn as uitverstrooid op een onbekende locatie . (https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/79677/dirk-klop).

Alhoewel het pand, wat destijds Cafe Backus was, nog steeds bestaat, is het café door de familie Backus in 1989 echter omgevormd naar een grote supermarkt aan de grens.
In het pand herinnert niets meer aan het destijds in 1875 door de 1e generatie Backus geopende herberg/cafe aan de grens.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz en Corin Gelderblom
  • Foto's: Rudi Haase (1), Corin Gelderblom (2, 3, 4)

Gerelateerde boeken

Mei 1940