TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Fliegerhorst Venlo

Al in het midden van de 19e eeuw was op een vlak deel van de Groote Heide ten oosten van Venlo een schiet- en oefenterrein van het Nederlandse leger. Toen de jonge Nederlandse luchtmacht landingsplaatsen zocht voor haar toestellen, werd een hulpvliegveldje aangelegd. De militaire betekenis van dit terrein was gering vanwege de nabije Duitse grens. Meer bekendheid genoot het veld bij de bevolking door vliegmanifestaties waarbij de luchtvaart van nabij beleefd kon worden. Bijzonder was ook het bezoek van het luchtschip ĎGraf Zeppeliní in november 1930.

Tussen oktober 1940 en maart 1941 werd het door de Duitsers uitgebouwd tot Fliegerhorst Venlo met een oppervlakte van in totaal 1075 hectare op het grondgebied van de Nederlandse gemeente Venlo en de (huidige) Duitse gemeentes Nettetal en Straelen. Het complex met twee startbanen van 1450 meter en ťťn van 1200 meter was uitgerust met de modernste veiligheidsinstallaties, radioapparatuur en nachtverlichting met 2000 lampen. Door de Fliegerhorst liep een netwerk van wegen met een totale lengte van 48 kilometer tussen hangars, onderkomens, werkplaatsen, casino's, voetbal- en tennisvelden.

Naast dit herdenkingsmonument zijn er ook in de omgeving nog verscheidene overblijfselen te vinden, waaronder delen van hangars en de verkeersleidingtoren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Voormalig vliegveld Venlo bij Nazi Megastructures

nov2019

Voormalig vliegveld Venlo bij Nazi Megastructures

De voormalige vliegbasis Venlo-Herongen komt zaterdag 23 november voorbij in de tv-reeks Nazi Megastructures. De aflevering van de National Geographic-serie staat stil bij de Duitse luchtverdediging in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer