TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Waasmont

Het oorlogsmonument van de gemeente Waasmont bevindt zich aan de Sint-Pancratiuskerk. Het oorspronkelijke, vrij imposante monument uit hardsteen werd – waarschijnlijk reeds in 1920 – opgericht naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Recent in 2014 werd het origineel vervangen door een vrij eenvoudig gedenkteken waarop wel nog de medaillon van het originele monument werd aangebracht. Deze medaillon stelt Koning Albert I voor en werd ontworpen door de bekende beeldhouwer Herman Heusers (1872-1938).

De enige naam op het monument betreft Sylvain Wauters, geboren te Waasmont op 16 juli 1894 en gesneuveld te Kaaskerke op 10 oktober 1915. Hij maakte deel uit van 1ste Regiment Grenadiers en is het enige Waasmontse oorlogsslachtoffer van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk werd hij begraven in Oudekapelle en nadien op 14 juni 1924 herbegraven op de Militaire Begraafplaats te De Panne. Lange tijd was er een gedenkplaat op het oude gemeentehuis. Het gebouw werd afgebroken en de plaat verdween. Daarom werd beslist de naam aan het nieuwe monument toe te voegen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams