TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Notre-Dame de Metz

Hoge zuil met bovenaan een bronzen beeld van de Heilige Maria met Kind.
De ionische kolom, gemaakt van fijne gele steen van acht meter hoog, is het werk van Max Braemer, terwijl het bronzen beeld, een meter negentig hoog, het werk is van de beeldhouwer Jacques Martin.

Op de sokkel hangen twee platen :
" Aan de zeer heilige
Maagd Maria
De stad Metz
Erkentelijk
1914 – 1918 "

" 15 augustus 1940
Hoop
Onze gezegende
liefdevolle
Maagd Maria
15 augustus 1945
Erkentelijk "

Tijdens de terugtrekking van de Duitse troepen in 1918 vreesden de katholieken dat ze van de stad Metz een tweede Verdun zouden maken. Ze vroegen aan de bisschop van Metz om een belofte te doen om een standbeeld te zetten voor de Maagd Maria,als de stad werd gespaard van de gevechten. Het standbeeld werd ingehuldigd en gezegend op het feest van O.L.Vrouw-Hemelvaart op 15 augustus 1924, in aanwezigheid van bisschoppen en notabelen.
Place St.Jacques werd gekozen voor de centrale ligging en de nabijheid van de kathedraal.

Op 15 augustus 1940 is Metz opnieuw bezet door de Duitsers en zijn er veel gewapende soldaten in de stad. Het verbod van de nazi’s op samenscholingen kan niet verhinderen dat de toegewijde inwoners hun Onze-Lieve-Vrouw opzoeken om hun patriottische gehechtheid aan Frankrijk te tonen. Op een vol plein verzamelt de menigte zich in stilte. Het standbeeld met een kruis van Lotharingen is omgeven door bloemen in de kleuren van Frankrijk.
Een lofzang stijgt uit de menigte: "Koningin van Frankrijk - Bid voor ons - Onze hoop - Kom en red ons ". De menigte keert daarna terug naar de kathedraal in stilte en velen zullen de hele nacht blijven bidden.

Elk jaar op 15 augustus, O.L.Vrouw-Hemelvaart, wordt de traditie verdergezet met een pauselijke mis in de kathedraal, gevolgd door vespers en processie naar de zuil.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.118524, 6.176009