TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 20: Watertoren

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 20
Vanuit de watertoren kan men de hele streek overzien, zowel de dorpen naar het westen met de heuvelrug van Elsenborn alsook de oostelijke bosgebieden tot aan de voormalige Westwall. Toen hier voor het einde van de oorlog frontgebied was, konden waarnemers vanuit deze toren het artillerievuur via de radio leiden en corrigeren.

Al bij de eerste verovering van Rocherath-Krinkelt door Amerikaanse troepen op 12 september 1944 werd de watertoren als een van de eerste gebouwen ingenomen en beveiligd. Van hieruit werd in de volgende maanden de artilleriebeschieting van het Duitse grensgebied geleid.
Bij het begin van het Ardennenoffensief stootten de in de richting van Rocherath-Krinkelt aanvallende volksgrenadiers al in het bosgebied bij Hollenrath-Udenbreth op stevig verzet van de Amerikaanse infanteristen. Pas met behulp van de achteropkomende SS-tanks kon het plaatsje op 20 december worden ingenomen mits zware verliezen toegebracht door Amerikaanse artillerie die o.m. vanuit de watertoren werd geleid. De talrijke beschoten tanks langs de Wasserturmstraße en in het dorp getuigden van de doeltreffendheid van de artilleriewaarnemers. Hierdoor liep het uiteindelijk tot mislukken gedoemde doorstoten van de Duitse troepen meerdere dagen vertraging op.

Uiteindelijk werd de watertoren, net als de kerktoren, door Duitse artilleriewaarnemers bezet, maar die konden door het geringe aantal granaten voor hun kanonnen maar weinig uitrichten.

Met de herovering door de Amerikanen op 30 januari 1945 eindigde de frontpositie voor Rocherath-Krinkelt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken