TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Marckmannstraße 129 / 135

Voor het "Institut für Hygiene und Umwelt" in Hamburg staan ​​35 gedenkplaten (Stolpersteine ​​of struikelstenen). Ze herdenken 56 kinderen die in het voormalige Kinderkrankenhaus Rothenburgsort (Rothenburgsort Kinderziekenhuis) door de nazi's zijn omgekomen omdat ze lichamelijk of geestelijk gehandicapt waren.

Drieëndertig stolpersteïne herdenken de kinderen die individueel bij naam bekend zijn. Een andere stolperstein herdenkt de onbekende kinderen. Ten slotte herdenkt de stolperstein in de linkerbovenhoek de joodse kinderarts Dr. Carl Stamm, die hier de hoofdarts was tot 1939, toen hij werd vervangen door de nazi-'arts 'die verantwoordelijk was voor de moord op de kinderen.

Ook op deze locatie hangt een grote plaquette in het Duits. Vertaald staat er:

- Voormalig kinderziekenhuis Rothenburgsort
Tussen 1941 en 1945 zijn in dit gebouw meer dan 50 gehandicapte kinderen omgekomen. Een commissie van deskundigen classificeerde hen als een "onwaardig leven" en gaf opdracht dat ze in de kinderafdelingen zouden worden vermoord.
De gezondheidsadministratie van Hamburg was hierbij betrokken.
Hamburgse medische officieren hielden toezicht op het opnemen en doden van kinderen.
De doktoren van het kinderziekenhuis voerden de bevelen uit.
Geen van de deelnemers werd vervolgd.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige verblijfplaats van (veelal joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt pas vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)