TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 23: Jonny-Brückchen

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 23
Jonny Nysten kwam als Belgische soldaat naar Hellenthal. Toen de Belgische soldaten weer terug geroepen werden bleef Jonny, omdat hij intussen zijn vriendin Luise Pohl had leren kennen. In juli 1947 werd zijn zoon Karl geboren.
Tot een bruiloft kwam het echter niet. 10 maanden later stierf de toenmalige 28-jarige Jonny aan de Duits-Belgische grens. Jonny Nysten had dat gedaan, waarmee zich destijds vele Eifeler in leven hielden. Hij probeerde door het smokkelen van het broodnodige zijn familie in leven te houden. In de nacht ging hij vaak de grens over in de buurt van het Olefdal om in België zaken te kunnen ruilen. Op de avond van de vijftiende mei 1948 werd Jonny samen met enige vrienden door de Duitse douane aangehouden. Het kwam op een schermutseling waarbij de ongewapende Nysten van zeer nadij werd neergeschoten. Later bouwde de Eifelvereniging dicht bij die plaats een brug voor wandelaars. Omdat Jonny bij de inwoners van Hellenthal zeer geliefd was, werd het "Jonny-Brückchen"genoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma