TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkplaat Septon

Deze gedenkplaat hangt in het dorp Septon, langs de gevel van de "Al Bresseye" -hal, Route de Petite Somme.

De plaat gedenkt de volgende personen:
Pierre Dambois
Rene Kinet
Pascal Donnay
Gerard Waterschoot

Allen waren leden van het geheime Belgische leger, dan wel verzetstrijders. Ze zijn omgekomen gedurende de Plaine Sapin acties.

DAMBOIS Pierre Victor
Geboren: Luik, 1915-02-06; Overleden Septon, 1944-09-04
Reserve onderluitenant bij het 4e Lancers Regiment, hij verkreeg de bronzen leeuw voor hardnekkig verzet met zijn peloton tijdens de slag bij Paschendael op 27 mei 1940. Werd gevangen genomen. Terugkerend uit gevangenschap in 1941, meldde hij zich aan bij het mobiele squadron in het (geheime) Belgische Legioen. Vanaf 1943 vervult hij liaisonmissies van het hoogste belang. Vervolgens organiseerde hij de coŲrdinatie van een geheime legerzone (majoor in het geheime leger, zone 5, sector 3, groep 4, Plaine Sapin), organiseerde hij wapentransporten en nam hij deel aan verschillende parachuteringen. Hij werd vermoord door de vijand tijdens het uitvoeren van een verbindingsmissie.

DONNAY Pascal
Geboren: Luik. Overlijden: Septon,1944-09-04
Lid van het Geheime Leger

KINET Renť Mary Joseph
Geboren: Hirson, Aisne, FR 1920-04-12; Overleden: Septon, 1944-09-04
Renť KINET, woonde in Saint-Michel, Aisne, FR. Hij werd door de Todt-organisatie gevraagd om te werken in Soissons, Aisne, FR. Tijdens zijn verlof verborg hij zich bij het gezin van zijn vader in Failon (Barvaux-Condroz). Hij ging het Belgische geheime leger in (Zone 5, Sector 3, Groep 4, Plaine Sapin). Hij werd gedood tijdens een vrij aanvaarde speciale missie naar Frankrijk en BelgiŽ. Laatste begrafenis: Saint-Michel, Aisne, FR, gemeentelijke begraafplaats. Een straat in Saint-Michel, Aisne, FR draagt zijn naam

WATERSCHOOT Gerard A.
Geboren: Dendermonde of Grimbergen, 1920-03-17; Overleden: Septon, 1944-09-04
Soldaat van het geheime leger (Zone 5, Sector 3, Groep 4, Plaine Sapin) Hij maakt deel uit van de groep van 13 mannen die de taak had om een Belgische kapitein te bevrijden van de parachutisten die in Septon gevangen waren genomen. Tijdens het gevecht onderscheidde hij zich maar kwam helaas op 4-9-1944 om het leven met een explosieve kogel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Thijs van Hofwegen
  • Foto's: Thijs van Hofwegen