TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkplaat Rijkswachtkazerne Dendermonde

Aan de Rijkswachtkazerne in Dendermonde hangt een bronzen gedenkplaat (Jos De Decker) die op 15 juni 1946 door luitenant-generaal Dethisse aan de gevel werd onthuld.

"Zonder vrees en zonder blaam
Voorbijganger gedenk

Goossens Marcel
Janzegers Gaston
Buysse Georges
Vangeel Julien

Wachtmeesters bij de Rijkswachtbrigade Dendermonde
Leden van B.V.L.
Vermoord in Duitsche folterkampen

Dank zij hun offer leeft BelgiŽ voort "

Deze vier mannen waren werkzaam als wachtmeesters bij de Rijkswachtbrigade in Dendermonde. Midden 1941 sloten zij aan bij het Belgisch Vrijwilligers Legioen (B.V.L.) ,de verzetsgroepering van Dom Anselmus. Ten gevolge van verraad werden zij alle vier op
26 september 1942 aangehouden door de Geheime Feldpolizei (GFP) en opgesloten in de gevangenis de Nieuwewandeling in Gent.
Op 22 maart 1943 werden zij alle vier naar Duitsland gevoerd.

Marcel Goossens werd op 20 oktober 1943 door de II Senat des Volksgerichtshof ter dood veroordeeld. Hij werd vervolgens overgebracht naar Zuchthaus Brandenburg-GŲrden, waar hij op 22 november 1943 werd onthoofd.

Gaston Janzegers werd als politiek gevangene opgesloten en mishandeld in verschillende concentratiekampen. Hij kwam op 12 februari 1945 in de ziekenbarak in Gross-Rosen om het leven, nadat de Duitsers bij de ultieme ontruiming het kamp in brand hadden gestoken.

Georges Buysse werd in Duitsland opgesloten in verschillende kampen. Bij een transport naar Esterwegen werd hij in de nacht van 6 op 7 april 1945 in Heidrich-Ostrode, tussen Dora en Northauwen, door zijn bewakers doodgeslagen.

Julien Vangeel verbleef in verschillende concentratiekampen. Uitgeput door de vele kampen en transporten, geveld door ziekte en blind geworden, liet hij op 19 april 1945, de bevrijding binnen handbereik, in FlossenbŁrg van ontbering en ziekte het leven.

Bron : Toerisme Dendermonde "Struikelstenenwandeling"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken