TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bataan Peninsula

Het schiereiland Bataan ligt pal ten westen van Manilla aan de overkant van de baai, maar om er met de auto te komen, in ieder geval naar de zuidelijke reis van Mariveles, kan het bijna vier uur rijden duren, althans met de auto. Een veerboot naar Orion is sneller, maar dan heb je geen auto, en een auto huren op het schiereiland is moeilijk, zo niet onmogelijk. Er zijn bussen en lokale taxi's zodat je overal kunt komen.

Dit model reliëf van Bataan is afgebeeld vanuit het zuiden, met onderaan de stad Mariveles. Het is Kilometer Zero waar de Bataan Death March na de Amerikaanse overgave in april 1942 begon en waar de herdenkingsmarkeringen bij elke kilometer langs de kant van de weg staan.

In totaal hadden de verslagen Amerikaanse en Filipijnse soldaten ongeveer een week nodig om 106 kilometer noordwaarts naar Capas te lopen, waar ze in een gevangenkamp werden ondergebracht.

Iedereen die om wat voor reden dan ook uit de pas liep tijdens de mars - ziekte, verwondingen, vermoeidheid - stierf of werd vermoord. Schattingen zijn dat ongeveer 600 Amerikanen en 5-10.000 Filippino's tijdens de mars stierven.

De historische vraagstukken over de mislukte campagne, om weerstand te bieden aan de Japanse landing in het noorden, waren gericht op het generaalschap van Douglas MacArthur (verscholen op Corregidor) en het algehele falen van de Amerikaanse regering om de eenheden op het schiereiland te versterken.

Veel boeken, zowel memoires van overlevenden als historische verslagen, beschrijven de beproeving van de Dodenmars en de gegeven offers tijdens en na de mars.

Lester I Tenneys My Hitch in Hell: The Bataan Death March is een toegankelijke memoire.

Hampton Sides’s Ghost Soldiers: The Epic Account of World War II's Greatest Rescue Mission werd een bestseller en de basis voor een film in 2012, gericht op de feel-good bevrijding van een krijgsgevangenkamp in 1945.

John W. Whitmans Bataan: Our Last Ditch: The Bataan Campaign, 1942 is een uitgebreid compendium van interviews, mondelinge geschiedenissen, beschrijvingen en details van de strijd.

De stad Angeles, in de buurt van Clark International Airport (met name gebruikt door veel budgetmaatschappijen), kan een goede plek zijn om te verblijven tijdens een rondreis door Bataan en Capas.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson

Gerelateerde boeken

14.52617023, 120.48027478