TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Infobord 75 Jaar Bevrijding WOII Mechelen

In 2019 was het 75 jaar geleden dat BelgiŽ werd Bevrijd door de geallieerde troepen.
In het kader hiervan organiseerde Toerisme provincie Antwerpen in samenwerking met Liberation Route Europe verschillende activiteiten rond de Bevrijding. Samen met de deelnemende steden en gemeenten werd er een themabrochure met lokale verhalen aangevuld met fotoís gemaakt. Op 48 historische locaties werden er infoborden geplaatst die elk een lokaal thema hebben.

Thema: Laatste trein naar Auschwits

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Dossinkazerne gebruikt als verzamelkamp voor bijna
26 000 Joden, Roma en Sinti. Volgens plan georganiseerde treintransporten brengen hen naar Auschwits-Birkenau, een Duits concentratiekamp in Polen. Slechts 5 procent overleeft het kamp.

Op 31 juli 1944 vertrekt het laatste transport. Nieuwe plannen voor nieuwe razziaís gaan niet door omwille van de oprukkende geallieerde strijdkrachten. In de kazerne stijgt ondertussen de spanning bij de overgebleven gevangenen. Omdat men vreest voor een opstand versterken de Duitsers de bewaking. Er komt geen opstand en op 3 september wordt de kazerne geŽvacueerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen
  • Tekst infobord TPA

Gerelateerde boeken

Auschwitz
Vreemdelingen in een wereldstad. Een geschiedenis van Antwerpen en zijn joodse bevolking (1880-1944)
Kinderen van het getto
De joden van BelgiŽ
Hitlers Holocaust