TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Final Battle of Bataan Marker

Een markeerpunt, niet ver van Mt. Samat en zijn heiligdom, vermeldt waar op 3 april 1942 de laatste belangrijke slag op Bataan plaatsvond.

Op dat moment hadden de Filippijnse en Amerikaanse troepen al maandenlang met weinig munitie en voedsel gevochten. Bovendien kregen ze weinig tot geen versterkingen.

Snel oprukkende Japanse troepen uit het noorden waren in staat om deze geallieerde linies te overvleugelen door de jungle te snijden.

Een goede inleiding tot de Bataan-campagne is Bill Sloan's "Undefeated: America's Heroic Fight for Bataan and Corregidor", waarna u (als u dat wilt) meer gedetailleerde boeken en memoires kunt verkennen.

Zonder auto door Bataan reizen is goed te doen, maar een beetje een uitdaging. Er zijn bussen, taxi's en hotels langs de route van de Dodenmars, die ongeveer honderd kilometer van Mariveles naar Capas en Camp O'Donnell liep. In dit kamp werden duizenden Filippino's en Amerikanen gevangen gezet.

Het terrein van de Bataan-strijd is in een dagtocht vanuit Manilla (met auto en chauffeur) te zien. Maar het is wel een lange en vermoeiende dag. Het is beter om uzelf twee dagen te gunnen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson
Lees meer (7)