TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rabaul Cenotaph

Een van de vreemdere ervaringen in de Stille Oceaan is om tussen de ruïnes van het hedendaagse Rabaul te wandelen. De stad is bedekt met as door een vulkaanuitbarsting in 1994 die de eens hoofdstad van de provincie New Britain in een spookstad veranderde.

In het centrum van het verdwenen Rabaul staat de RSL Cenotaaf, een monument uit de Eerste Wereldoorlog dat elke 25 april, tijdens een ochtenddienst, een menigte Australiërs (en andere inwoners) trekt om de offers van hun gevallen soldaten in de geschiedenis van Papoea Nieuw-Guinea te herdenken.

Teksten op de panelen:

"LEST WE FORGOT"

"TO THE MEN AND WOMEN
WHO GAVE THEIR LIVES
IN THE ALLIED CAUSE
1914-1918 AND 1942-1945"


Het enige dat de Cenotaaf omringt, zijn enkele struiken en de ruïnes van een paar gebouwen, waarvan er één het gedicht bevat van het lijdensweg dat in Rabaul werd tijdens de Japanse bezetting (1942-45) werd geleden.

Ian Townsends "Line of Fire" is slechts een van de vele boeken die Rabaul in oorlogstijd beschrijft.

In de vroege dagen van de Eerste Wereldoorlog veroverde Australië Rabaul op de Duitsers, die in de jaren 1880 Nieuw-Guinea hadden gekoloniseerd. Het bleef tot de Japanse invasie in 1942 in Australische handen.

Papoea-Nieuw-Guinea is als land sinds 1975 onafhankelijk, maar onderhoudt o.a. nauwe financiële banden met Australië.

Rabaul is populair onder Japanse reizigers, omdat het een van de toegankelijke plaatsen in de Stille Zuidzee is waar duizenden Japanse zeelieden en soldaten tijdens de oorlogsjaren doorheen kwamen.

Dagelijkse vluchten verbinden Port Moresby, de PNG-hoofdstad, en Rabaul. Het is ongeveer twee uur vliegen naar het oosten. De as die nog steeds de stad bedekt, geeft het gevoel van gedroogde grijze sneeuw.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)