TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken 22ste Bataljon Transmissietroepen Betekom

Gedenkplaat 22ste Bataljon Transmissietroepen Betekom

Aan de zijmuur van de Gemeentelijke Basisschool van Betekom, werd deze gedenkplaat voor het 22ste Bataljon Transmissietroepen aangebracht. Ze herinnert aan het feit dat deze eenheid in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in Betekom gelegerd was. De manschappen werden op 1 september 1939 onder de wapens geroepen.

Bij het uitbreken van de oorlog, op 10 mei 1940, was het hoofdkwartier van de eenheid in Betekom gevestigd. In die eerste dagen van de oorlog waren ze vooral actief in de regio Aarschot. Wanneer op zaterdag 11 mei Aarschot voor de eerste maal door Duitse vliegtuigen gebombardeerd werd, zou de eenheid die nacht op zondag de vernielde telefoonlijnen herstellen.
Op zondag 12 mei werd Aarschot opnieuw gebombardeerd. Er was veel schade in de stationsbuurt en talrijke telefoon- en telegraaf lijnen werden beschadigd. Het gebouw met de stedelijke telefooncentrale die door het 22TTr bediend werd, was deels vernield. Er vielen echter geen slachtoffers onder de militairen.. Een tijdelijke centrale op de commandopost in Betekom werd aangesloten op de burgercentrale van het nabijgelegen Haacht. Diezelfde dag nog zou de legereenheid het bevel ontvangen om naar het westen terug te trekken.

De namen op de gedenkplaat zijn deze van gesneuvelde militairen. Deze slachtoffers vielen niet in de regio, maar later tijdens de veldtocht in Vlaanderen. De website van De Achttiendaagse Veldtocht vermeldt vier gesneuvelden waarvan de namen op de gedenkplaat staan. Op de plaat staat echter een vijfde naam, nl. A. Beriot. Deze komt niet voor op de website en het is ook de enige naam die niet geregistreerd staat in het Belgian War Dead Register.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams
  • De Achttiendaagse Veldtocht., Het Belgische verhaal van mei 1940, eenheid per eenheid, 22ste Bataljon Transmissietroepen, https://18daagseveldtocht.be/transmissietroepen/transmissietroepen-legerkorpsen/22ste-bataljon-transmissietroepen/

Gerelateerde boeken