TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Glehn

Op het dorpsplein tegenover de oude school stond het oude oorlogsmonument Glehn; het kwam van de Keulse beeldhouwer Wilhelm Barutzky en werd waarschijnlijk in 1921 geïnstalleerd. Het monument, een stenen blok gemaakt van Ettringen tufsteen, had de patroonheilige van de parochie in het bovenste gedeelte op de hoeken: St. Apostel Andrew, St. Sebastianus en de vrome lijderbaan. Op de voorkant een opdracht en de namen van de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog. De jaarnummers 1914 - 1918 vormden de onderste regel.
Op de achterkant van het monument de Verlosser aan het kruis, omgeven door een aureool, met aan beide kanten een krijger. Een bal werd gebruikt om het monument te bekronen, met een ijzeren kruis erop.
Bij de herinrichting van het dorpsplein in 1964 stond niet alleen de school in de weg, maar paste het oude monument niet meer in de kamer en werd gesloopt. Ter vervanging werd een schuine steengroevemuur gebouwd en werden er drie metalen platen aan vastgemaakt met de namen van degenen die stierven in beide wereldoorlogen. Op de linkerplaat een toewijding boven en onder, op de rechterplaat nog een toewijding boven en onder. Het monument was in 1966 in aanbouw.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma