TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Rome

De eerste plaquette herdenkt alle militairen die gevallen zijn tijdens de Italië campagne. Het monument is geïnaugureerd op 4 juni 1984, de dag van het 40e jubileum van de inname van Rome.

De tweede plaquette is opgericht door de partizanen van Lazio ter nagedachtenis van hun gevallen kameraden en militairen tijdens de herverovering van Italië. Het monument is geïnaugureerd in september 1947.

De derde plaquette is opgericht door de Italiaanse regering ter nagedachtenis aan de offers die gebracht zijn door zij die gevallen zijn voor de herverovering van Italië en de burgers die gevallen zijn bij de slag om Rome. Het monument is op 24 maart 1980 geïnaugureerd.

De vierde plaquette herdenkt de vrouwen van Rome die gestorven zijn tijdens de slag om Rome, die met gevaar voor eigen leven hebben geholpen met de verzorging van de gewonden, het bergen van de doden en troost gaven aan hen die op sterven lagen. Het monument is geïnaugureerd op 9 september 1990.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leon Theelen
  • Foto's: Leon Theelen