TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crypte Begraafplaats Andenne

In 1921 besliste de gemeenteraad om een crypte te bouwen op de gemeentelijke begraafplaats van Andenne voor strijders en gedeporteerden die stierven voor het vaderland. Deze crypte is het symbolisch equivalent van de begraafplaats van de gefussilleerde burgers aan de Maasoever. Ze werd plechtig ingewijd op zondag 9 mei 1926.
Het monument is gelegen aan de ingang van de gemeenschappelijke begraafplaats. Een trap leidt naar de crypte onder een betonnen dekplaat met aan de rand een vertikale hardstenen stele. De namen en leeftijden van de overledenen staan op zes kleine steles rond een hogere steen met een zwaard en een lauwerkrans, resp. de tekens van overwinning en onsterfelijkheid. Op het monument staat de inscriptie: ‘Aux morts pour la patrie 1914-1918’ [‘Aan de doden voor het vaderland 1914-1918’]. Na de Tweede Wereldoorlog werd de ver-melding ‘1940-1945’ toegevoegd.

Bron:
Andenne. Ville martyr. Monument Place du Chapitre, https://ville-martyre.andenne.be/project/la-crypte-du-cimetiere-communal/, geraadpleegd op 4 april 2021

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams
  • Andenne. Ville martyr. Monument Place du Chapitre, https://ville-martyre.andenne.be/project/la-crypte-du-cimetiere-communal/, geraadpleegd op 4 april 2021

50.4841, 5.096933