TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Oorlogsslachtoffers Collegiale Kerk Sint-Begga

Op 1 juni 1923 werd door de gemeenteraad van Andenne het verzoek van de kerkfabriek Sint-Begga goed-gekeurd om gedenkplaten in de collegiale kerk te plaatsen met daarop de namen van de soldaten, gedepor-teerden en burgers van Andenne die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen.
Deze vier koperen platen flankeren de zijingangen van de kerk. De eerste plaquette is gewijd aan gesneuvel-de soldaten en omgekomen gedeporteerden. Aan de bovenzijde omringen twee palmen het jaartal ‘1914’ en daaronder de inscriptie: ‘À LA PIEUSE MÉMOIRE DES COMBATTANTS D'ANDENNE TOMBÉS AU CHAMP D'HONNEUR ET DES DÉPORTÉS MORTS POUR LA PATRIE EN ALLEMAGNE 1914 – 1918’ [‘Ter vrome herinne-ring aan de strijders van Andenne die op het ereveld vielen en aan de gedeporteerden die stierven voor het vaderland in Duitsland, 1914 -1918’].
Op de andere drie plaquettes staan de namen van de vermoorde burgers onder de volgende tekst: ‘SOUVE-NEZ-VOUS DEVANT DIEU DES ENFANTS DE CETTE PAROISSE FUSILLÉS PAR L'ARMÉE ALLEMANDE LES 21-22 AOÛT 1914’ [‘Gedenk voor God de kinderen van deze parochie die op 21 augustus 1914 door het Duitse leger zijn neergeschoten.’].

Bron:
Andenne. Ville martyr. Monument Place du Chapitre, https://ville-martyre.andenne.be/project/plaque-commemorative-collegiale-ste-begge/, geraadpleegd op 4 april 2021

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams
  • Andenne. Ville martyr. Monument Place du Chapitre, https://ville-martyre.andenne.be/project/plaque-commemorative-collegiale-ste-begge/, geraadpleegd op 4 april 2021

50.486867, 5.10085