Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Dokter Jules Camus, Andenne

De feiten
Op 7 augustus 1914, enkele dagen na de inval van de Duitsers, neemt het gemeentebestuur dringende maat-regelen om de bevolking te beschermen tegen het oorlogsgeweld: samenscholingen van meer dan 5 perso-nen worden verboden en een avondklok vanaf 8.00 uur Ďs avonds wordt ingesteld. Burgemeester Jules Camus waarschuwt de bevolking herhaaldelijk om geen geweld te gebruiken tegen de vijandelijke troepen en alle vuurwapens en munitie dienen naar het politiebureau gebracht te worden.
Wanneer op 19 augustus de Duitse troepen voor een vernietigde Maasbrug komen te staan, zoeken ze bur-gemeester Camus op die het hard te verduren krijgt. Samen met deken Cartiaux wordt hij gegijzeld en zal de nacht op het stadhuis doorbrengen. De volgende dag, op 20 augustus, neemt de agressie van de Duitse troepen op de inwoners van Andenne en Seilles toe. Wanneer er in de late namiddag bij de Duitse soldaten paniek uitbreekt omdat vrijschutters zouden geschoten hebben, richten ze een ware terreur aan onder de bevolking. Die avond worden enkele tientallen burgers vermoord, waaronder burgemeester Jules Camus. De juiste omstandigheden zijn niet bekend, maar waarschijnlijk is hij thuis in de Rue Brun doodgeschoten en heeft hij zich Ė gewond Ė voortgesleept naar zijn apotheek. Daar, op de straat, werd werd zijn lichaam ge-vonden.

Over het monument
Op 14 december 1938 neemt het gemeentebestuur de beslissing om een monument voor burgemeester Jules Camus op te richten. Het monument bestaat uit een bronzen buste op een stenen sokkel. Op de sokkel zijn de woorden gegraveerd: ĎDoctor J. Camus Bourgmestre Martyr 20 augustus 1914í. De buste is het werk van Raymond Mathieu, oorlogsvrijwilliger en oud-student van de Academie voor Schone Kunsten in Elsene. Het beeld werd ingehuldigd op 3 juli 1939.

Bron:
Axel Tixhon & Mark Derez (red.), Martelaarssteden. BelgiŽ, augustus-september 1914: Visť, Aarschot, Andenne, Tamines, Dinant, Leuven, Dendermonde, Presses Universitaires de Namur, Namen, 2014

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams
  • Axel Tixhon & Mark Derez (red.), Martelaarssteden. BelgiŽ, augustus-september 1914: Visť, Aarschot, Andenne, Tamines, Dinant, Leuven, Dendermonde, Presses Universitaires de Namur, Namen, 2014

50.489383, 5.095883