TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Onderduikadres 't Hooge Nest

Dit huis in ít Gooi, genaamd ít Hooge Nest, was tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderduikadres voor Joden. Het bevond zich aan een rustig bospad. Twee Joodse zussen uit Amsterdam, Janny en Lien Brilleslijper, waren de sturende krachten achter deze onderduiklocatie. Zij huurden de woning van twee vrouwen uit Amsterdam die het in bezit hadden als zomerhuis. Het adres werd vanaf februari 1943 gebruikt om soms wel in totaal 25 onderduikers tegelijkertijd te herbergen. Door verraad werden in de zomer van 1944 de meeste onderduikers gearresteerd, inclusief de zussen Brilleslijper. Via Westerbork kwamen de zussen in Auschwitz terecht, waarvandaan ze later naar Bergen-Belsen werden overgebracht. Daar werden ze op 15 april 1945 bevrijd, waarna ze naar Nederland terugkeerden. Schrijfster Roxane van Iperen kocht de woning in 2012, niet wetende dat het tijdens de Duitse bezetting een onderduiklocatie was. Toen ze dit oorlogsverleden ontdekte, schreef ze hierover het boek 't Hooge Nest dat in 2019 gepubliceerd werd en waarvan later nog een speelfilm verschijnt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

52.2988409, 5.21638279

Roxane van Iperen over ít Hooge Nest in Lambertuskerk Vught

nov2022

Roxane van Iperen over ít Hooge Nest in Lambertuskerk Vught

Roxane van Iperen schreef in 2018 met ít Hooge Nest een bestseller, die inmiddels in 17 talen is uitgegeven en wordt verfilmd. Onder de titel The Sisters of Auschwitz prijkte het boek vorig jaar zelfs op de tweede plaats van de bestsellerlijst van The New York Times. Op vrijdagavond 25 november komt Van Iperen naar Vught en gaat ze met journalist Twan van den Brand in gesprek over de totstandkoming van het boek, de impact die het had en het wereldwijde succes. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert deze avond in samenwerking met het Lambertuspodium.

Lees meer