TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Tgov Nieuwburen 24 Lemmer

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken
Sarah Blok,
Jozeph Blok,
vervolgd of vermoord door de Naziís.

Jozeph Blok, geboren op 10 oktober 1878, was de broer van Sarah Blok, geboren op 25 juni 1876. Ze woonden aan de Nieuwburen te Lemmer. Was Jozeph iemand die je geregeld in Lemmer tegen kon komen, zijn zuster Sarah kwam bijna nooit op straat, want ze was zo goed als blind. Jozeph deed aan kleinschalige handel in vee, in oorlogstijd probeerde hij nog wat te verdienen door te venten met schuurmiddel enz. Jozeph was in het dorp actief bij o.a. de ijsvereniging en de muziekvereniging.

Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)