TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens ‘t Oud Brughuys Berlare

Tegenover ‘t Oud Brughuys aan de Scheldedijk staat een lantaarnpaal met oorlogsverleden.
Bij het dynamiteren van de brug vielen de lantaarnpalen in de Schelde. Eind vorige eeuw haalden baggerwerkers een arduinen voetstuk uit het water. N.a.v. de 90ste verjaardag van de Slag van Berlare werd het gerestaureerd en siert het nu de site als gedenkteken.

Op de sokkel staat " Gemeente Berlaere " met daaronder een reliëf van Martinus van Tours (patroonheilige) die een stuk van zijn mantel afsnijdt om aan een bedelaar te geven.
Helemaal onderaan hangt een smal bord met de tekst :
" Herdenking 3 oktober 2004
Van 4 tot 8 oktober 1914 leverden hier Belgen strijd tegen de Duitsers
om de terugtocht van het leger uit Antwerpen naar de IJzer veilig te stellen "

Aan de zijgevel van " ’t Oud Brughuys " hangt een gedenkplaat :
" Eerbiedige herinnering aan
de Belgische Regimenten
in de Slag van Berlare 4 tot 8 oktober 1914
KNSB Berlare 4 oktober 2014 "

Van 4 tot 8 oktober 1914 werd er zwaar gevochten toen Belgische troepen probeerden het oprukkende Duitse leger te verhinderen de Schelde over te steken via de brug tussen Schoonaarde en Berlare. De brug over de Schelde werd al op 29 september opgeblazen door de Belgische genie. Dankzij de vertraging die het Belgische leger te Berlare aan het Duitse leger kon afdwingen, kon het overgrote deel van de Belgische soldaten te Antwerpen ontkomen. Na dagenlange Duitse artilleriebeschietingen moesten de Belgische troepen op 8 oktober hun nederlaag erkennen. De Duitsers waren er ondertussen ook in geslaagd om ter hoogte van de Konkel een noodbrug over de Schelde te werpen.
Al bij al was er na afloop relatief weinig schade in Berlare; de meeste huizen bleven bewoonbaar. De menselijke tol was hoger, in totaal sneuvelden er 68 Belgische militairen en 2 Duitse.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck