Le Grand Blockhaus

In September 1941 zien de inwoners van Batz-sur-Mer twee 240 mm zware artillerie kannonen arriveren op het station van Batz. Deze kannonen worden op de spoor geplaatst en worden gevolgd door 5 vrachtwagens met uitrusting en munitie. Na het arriveren wordt er door de 4e compagnie van de 280th Marine Artillerie bataljon de eerste geschutsopstellingen voor de kanonnen vlak bij het spoor, 500 meter van de zee gebouwd.

De heuvel van La Dilane, 19 meter boven zee spiegel, is gekozen voor de plek voor de bouw van een vurings en uitkijk post. Deze bunker moest gaan fungeren als de ogen van de in land geplaatste kannonnen en had plaats voor 21 personen met een officier.
Het gebouw met een lengte van 25 meter en een hoogte van 17 meter, had een inhoud van 1800 kubieke meter en was gemaakt uit 110 ton gerond staal en 15 ton I-vormige staal. Deze constructie is de enige uit zijn soort in Frankrijk. Om de geallieerden te misleiden, werd de bunker aan de buitenkant omgevormd tot een hotel door middel van schilderingen.

De twee kannonen die op het spoor geplaatst werden waren oorspronkelijk buitgemaakte Franse kannonen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze zijn omgevormd door de Duitsers in 1940.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)