TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gebr. Gootjes

Op de dag van dodenherdenking 4 mei 2021 is de gedenksteen " Stervend overwonnen " van Piet en Jaap Gootjes onthuld door Piet Gootjes, een neef van de familie Gootjes. De gedenksteen ligt op het grafmonument van hun ouders.

Pieter (schuilnaam Daan) en Jacob Pieter (schuilnaam Koos) Gootjes waren lid van een KP (knokploeg) en zo betrokken bij het gewapend verzet tegen de Duitse bezetter.
Jaap Gootjes was onbezoldigd medewerker op het gemeentehuis in Baflo, belast met de uitgifte van persoonsbewijzen. Dat bood hem de gelegenheid om veel valse persoonsbewijzen te maken voor veel onderduikers. In juni 1943 succesvolle overval op distributiekantoor van het Friese Langweer. Ze verborgen zich in de buurt van Toornwerd bij Middelstum (Gr).
Beide kwamen op 11 februari 1944 tijdens een vuurgevecht met een groep van 20 Duitse soldaten om het leven in Middelstum. Door een dorpsgenoot was hun schuilplaats verraden. Hun schuilplaatsverlener Klaas Bos werd daarbij doodgeschoten en zijn vrouw Trijntje Bos-Terpstra werd gearresteerd en afgevoerd naar een concentratiekamp in Duitsland, waar ze later overleed.
Pieter (28 jaar) en Jaap (23 jaar) Gootjes zijn op 19 februari 1944 gecremeerd in Westerveld. Op 4 mei 1945 zijn de asbussen opgeeisd door 2 Duitse officieren en door hen gedumpd in een vaart tussen Haarlem en Amsterdam. De asbussen zijn nooit gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Nico Nienhuis
  • Foto's: Nico Nienhuis