TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken First Belgian Armoured Car Regiment

Op 13 mei 1995 werd aan de gevel van het St.Vincentius Instituut een gedenkplaat onthuld voor de "First Belgian Armoured Car Regiment", maar bij de nieuwbouw van het klooster en het scholencomplex in 2002 werd het verwijderd en bewaard in het klooster.
Het terughangen van de gedenkplaat was de laatste wens van wijlen René Pyck uit Aalst, die lid was van de Brigade Piron. Na research en onderhandelen werd de gedenkplaat in ere hersteld op 13 mei 2021.

Gedenkplaat bovenaan : " First Belgian Armoured Car Regiment - 1945-1995 "
Onderaan : " Gedenkplaat First Belgian Armoured Car Regiment – 1945 – 1995

Op zaterdag 13 mei 1995 werd op deze locatie in de Pachthofstraat 3 te Gijzegem, aan de gevel van het Instituut Sint-Vincentius a Paulo, deze gedenkplaat onthuld als herinnering
aan het verblijf van het First Belgian Armoured Car Regiment in het instituut te Gijzegem, met 1500 Belgische vrijwilligers met hun pantserwagens, van eind januari tot 15 mei 1945.
De 1ste Belgische infanteriebrigade was een gevechtseenheid opgericht in januari 1943 in Engeland o.l.v. Lt.Kolonel Piron. Op 7 augustus 1944 stond deze eenheid in voor de bevrijding van Cabourg, Deauville, Trouville-sur-Mer en Honfleur in Normandië.
3 september 1944 stak de eenheid de grens over in Rongy en bevrijdde een dag later Brussel. Het is in Gijzegem dat het regiment herdoopt werd tot "Premier Hussards" (1ste cavalerie) verwijzende naar het embleem waardig voor de Keizerlijke Wacht van Napoleon.
Het is ook in Gijzegem dat dit regiment de eerste twee verliezen leed, nl. Cavalier Mignon François (23) en Cavalier Van Oost Henri (20).
De Nationale Vuurkruisersbond-afdeling Aalst overhandigde op 30 maart 1945 een regimentsvaandel aan de eenheid pantserwagens met een geborduurd schild van de stad Aalst en met vermelding van de geleverde gevechten : Normandië-Canal de Wessem.
De gemeente Gijzegem stond in voor de bekostiging van dit vaandel. Kolonel Marcel Cuvelier was kommandant van het regiment van 29 januari 1945 tot 11 april 1946. Op 15 mei 1945 werden de Belgen in het instituut te Gijzegem vervangen door een regiment Schotten.

De gedenkplaat "First Belgian Armoured Car Regiment 1945-1995 " werd her-ingehuldigd te Gijzegem op donderdag 13 mei 2021 "

Bron : Erfgoedcel – Heemkundige Kring Dender

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog