TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Maarschalk Foch

Links naast de O.L.Vrouwekerk van Laken staat een borstbeeld van maarschalk Foch , een realisatie van beeldhouwer Pierre De Soete en architect Maurice Van Nieuwenhuyse.
Het werd in 1951 ontworpen op initiatief van oud-strijders ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Foch.

Ferdinand Foch (1851–1929) was een maarschalk van Frankrijk. Hij werd befaamd als geallieerd opperbevelhebber op het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Hij is de meest gelauwerde generaal van de Eerste Wereldoorlog. Behalve maarschalk van Frankrijk was hij ook Brits veldmaarschalk, maarschalk van Italië en maarschalk van Polen. Hij ontving de hoogste onderscheidingen van vrijwel alle geallieerde landen.

Op de dag van de wapenstilstand werd hij tot lid van de Académie des Sciences gekozen.
Tien dagen later volgde het lidmaatschap van de Académie Française.
De Franse regering stelde hem na de oorlog het Hôtel de Noirmoutier, een stadspaleis in Parijs, ter beschikking, waar hij mocht wonen tot zijn overlijden op 77-jarige leeftijd. Hij werd begraven in de Dôme des Invalides, naast andere beroemde maarschalken van Frankrijk.

Er zijn heel wat standbeelden en bustes van hem gemaakt, waaronder ruiterstandbeelden in Parijs, Londen, zijn geboortestad Tarbes en Kassel in Frans-Vlaanderen, waar hij in de herfst van 1914 zijn hoofdkwartier had.
Vrijwel elke belangrijke stad in Frankrijk heeft een straat, laan of plein naar hem genoemd, net als onder meer Beiroet, Brussel, Melbourne, Montreal, New Orleans, Quito, Singapore en enkele Poolse steden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck