TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Belgisch Oorlogsgraf Burst

Grafsteen met gedenkplaat :
" 1940-1945
Aan onze gesneuvelde soldaat
Maurice MENSCHAERT
+ Te velde 29-11-1939 "

Luitenant Maurice Menschaert en soldaat Porton hadden een meningsverschil over een verlofskwestie maar zij dreven hun onenigheid in november 1939 echter tot het uiterste.
Toen soldaat Porton straf kreeg van de luitenant, zon hij op wraak. Maurice Menschaert werd nog voor de oorlog uitbrak door soldaat Porton neergeschoten in Ougrťe.
J.L. Porton uit Schaarbeek werd terdoodveroordeeld na een proces van 25 minuten.
Enkele dagen na zijn overlijden (maandag 4 december 1939) werd Menschaert met militaire eer begraven in zijn woonplaats Burst.
Door het losbarsten van de oorlog, de daaropvolgende Duitse bezetting en de bevrijding werd het offer van luitenant Menschaert vergeten toen de lijsten met oorlogsslachtoffers, op basis van overlijdens na de officiŽle oorlogsverklaring van 10 mei 1940, werden opgemaakt.

Zijn graf in Burst verdween tijdens een ontruiming van de gemeentelijke begraafplaats.
In 2019 kwam dit ter ore van de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijdersbond.
Zij zorgden er samen met het gemeentebestuur voor dat luitenant Menschaert opnieuw een grafsteen kreeg op de plek waar hij ooit begraven lag..

De naam van de man, bevelhebber der Stafcompagnie van het 29e Linieregiment die net voor de oorlog werd vermoord door een ondergeschikte, prijkt nu ook op het oorlogsmonument aan de kerk.

Bron : War Heritage Institute
HLN - Krantenartikel 9-3-2021

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck