TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Barakkenkamp Vliegveld Havelthe

Het barakkenkamp bij De Doeze langs de Hunebeddenweg, ten noorden van Havelte, was het eerste kamp waar de gemengd-gehuwde Joodse mannen gehuisvest werden. In dit barakkenkamp waren sinds 1943 ook strafgevangenen ondergebracht. De Joden werden wel gescheiden van de strafgevangenen gehuisvest en hadden een eigen Joodse kampcommandant. Dit kamp werd te vol en te gevaarlijk vanwege de geallieerde bombardementen op het vliegveld. Daarom werden op 25 mei 1944 de ongeveer 500 Joodse mannen verhuisd naar het kamp bij de Konijnenbergen, aan de oostkant van Havelte.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman

52.794919, 6.228241

Gemeente Westerveld steunt permanent oorlogsmuseum Holtingerveld

apr2022

Gemeente Westerveld steunt permanent oorlogsmuseum Holtingerveld

De gemeente Westerveld zet in op de komst van een permanent oorlogsmuseum in de gemeente. Dat blijkt uit de erfgoedvisie die door de gemeente is opgesteld. In het museum moeten informatie en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog komen. Ook wordt gekeken naar andere mogelijkheden om de beleving van deze thema's te vergroten bij een groot publiek..

Lees meer