TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Belgische Para-Commando’s "Me and my Pal"

Monument ter herdenking van de oprichting van de Belgische parachutisten-eenheid en ter nagedachtenis van de paracommando’s gesneuveld tijdens missies. Het monument werd ingehuldigd op 5 september 2014.

Tekst op het informatiebord: De ontwerper van het beeldhouwwerk "Me & My Pal" Thierry Lauwers, zelf een paracommando, brengt hulde aan de soldaten die tijdens een missie zijn omgekomen, terwijl hij tegelijkertijd de geest van solidariteit weergeeft, die de paracommando’s kenmerkt.
De boodschap doelt dus op hoop, aangezien de symboliek van dit beeld, ver van de notie van strijd of confrontatie, een oproep doet tot wederzijdse hulp, solidariteit en broederschap door de voorstelling van een soldaat die een van zijn wapenbroeders ondersteunt, in de volle betekenis van het woord. Het geeft een van de moeilijkste trainingsproeven weer om de rode of groene baret van paracommando te behalen.
Een symboliek die ons er ook aan herinnert dat de huidige missies van onze soldaten vooral gericht zijn op het pacifiëren van een gebied, het verstrekken van humanitaire of medische hulp aan bevolkingsgroepen in nood.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge

Gerelateerde boeken

De Tweede Wereldoorlog

50.847898, 4.450428