TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Belehradska 573/61

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:

* Rafael Schächter, geboren 1905, gedeporteerd 1941 naar Theresienstadt, vermoord 1945.

Rafael Schächter studeerde piano, compositie en directie aan het conservatorium van Praag. In 1937 richtte hij de Praagse Kameropera op. Vier jaar later werd hij met ongeveer 1000 andere Joden uit Praag gedeporteerd naar Theresienstadt. Veel muzikanten werden vastgehouden in Theresienstadt, waar ze uitvoeringen van eigen en andermans werk organiseerden.

Rafael Schächter wordt herinnerd voor zijn rol als dirigent van het Verdi Requiem, The Bartered Bride en andere muziek in Theresienstadt. Een bron zegt dat de nazi's hem opdroegen het Requiem als eerste uit te voeren in september 1943. Hij had één partituur; de zangers leerden hun partijen uit het hoofd en repeteerden 's avonds na hun volle dag werken. Het Requiem werd in totaal 16 keer uitgevoerd, waarbij verschillende artiesten degenen vervingen die uit het kamp waren gedeporteerd. Het laatste optreden was in de zomer van 1944 voor het inspectiebezoek van het Rode Kruis. De nazi's controleerden wat de inspecteurs zagen. De zangers hoopten dat de inspecteurs de "Dies Irae" ("Wrath of God") zouden begrijpen als een boodschap over het kwaad van de nazi's. Dat deden ze niet, en Rafael Schächter en de artiesten werden in oktober 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Hij werd vermoord tijdens een dodenmars slechts een maand voordat Tsjechoslowakije werd bevrijd.

Een overlevende herinnert zich dat hij The Bartered Bride. zong
"Wat The Bartered Bride betekende voor de inwoners van Terezín en voor ons die erin zongen, is iets totaal, totaal onvergetelijk. Ik heb er 28 keer in gezongen. Er is geen geluid dat ik niet kan blijven zingen als ik het hoor op de radio. Alleen, ik hoor het niet. Ik beleef het opnieuw, en ik ben weer 20 jaar oud, en weer omringd door de gezichten van de mensen in het refrein." Marianka Zadikow May, overlevende

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)