TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsherdenkingskapel Udenbreth

Tussen 1924 en 1928 werd in Udenbreth een oorlogsherdenkingskapel gebouwd, die in de Tweede Wereldoorlog tot de grond toe werd verwoest. De kapel werd herbouwd op de oude plattegrond en werd ingehuldigd op 7 november 1954. De ontbrekende naamborden, geschonken door de jachthuurder directeur Melches uit Essen, werden pas in 1957 geplaatst.
De kapel heeft een zeshoekige plattegrond en oorspronkelijk ronde ramen, het was gemaakt van breuksteen, het nieuwe gebouw heeft driedelige rechthoekige glas-in-loodramen op het middengedeelte, ooit een kruis onder een stalen helm, dan een witte duif. Op de achterwand staat een altaar met daarop een Christusbeeld, aan de voet een kelk, een ketting en twee langwerpige voorwerpen, waarvan de rechter een mes zou kunnen zijn. Achter het beeldje staat een kruis met een ijzeren kruis. In de onderste wand, onder de ramen, wit gemarmerde marmeren platen met de namen van de gevallenen. Een toewijding boven de ingang en een ijzeren kruis op de top van de gevel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma