TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Wahld

Dit monument herdenkt de gevallenen van Wahld in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Na de Eerste Wereldoorlog werd een kruisbeeld ter nagedachtenis aan de gevallenen van Wahld aan een boom bevestigd aan de oostelijke ingang van Wahld, tegenover een boerderij. De verouderde boom moest met ijzeren hoepels worden vastgezet en werd later geveld. Als vervanging hebben de bewoners in 2007 op dezelfde plek een klein heilig huis gebouwd, de ambachtslieden werkten voor Gods loon. De twee ramen, het kruisbeeld en de houten plaquette met de namen van de gevallenen zijn gemaakt in de werkplaatsen van de Vellerhof bij Blankenheim. Het ontwerp voor de ramen is afkomstig van een inwoner van Wahld.
Het huis van de heilige is aan de voorzijde open, in elk van de zijwanden een glas-in-loodraam, links een kruismotief, rechts een abstracte voorstelling misschien van Jezus aan het kruis. Op de achterwand een kruis met een lichaam. Rechtsonder een houten plaquette met de gesneuvelde soldaten van de twee wereldoorlogen en de "A/Ω", bovenop de plaquette een opdracht. De tekst op het bord is ingebrand.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma