TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument voor Soldaten-Internationalisten

Opgericht in 1993 ter ere van medesoldaten die deelnamen aan de Afghaanse en lokale oorlogen.

Duizenden soldaten namen deel aan lokale strijd op het grondgebied van vreemde staten waar Sovjettroepen probeerden hun controle te vestigen en een beleid te voeren om gebieden te veroveren.

Een van de langstlopende militair-gewapende conflicten was de oorlog in Afghanistan, waar Sovjettroepen in 1978 hun troepen en uitrusting binnentrokken. Sovjetsoldaten stierven gedurende 11 lange jaren zinloos in het Afghaanse land: 5190 inwoners van Zaporizja bezochten het front, 127 van hen stierven. Volgens het besluit van de Conventie van Genève van 14 april 1988, begon de USSR in mei 1988 met de terugtrekking van haar troepen uit Afghanistan, de oorlog werd pas in 1989 gestopt.

Het monument is een gewapend betonnen en driedelig koperen sculptuur van soldaten, gemonteerd op een lage sokkel van granieten blokken. Op de voorzijde van de sokkel bevindt zich een plaquette met een gedenkteken in metalen letters.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Richard Holden

47.849975, 35.117174