TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument "Kombat"

Het granieten monument "Kombat" werd onthuld in 1975. Het is gebaseerd op een foto met dezelfde naam die tijdens de oorlog werd gemaakt door de Sovjet-fotojournalist Max Alpert (1899-1980). De foto vereeuwigt een junior commissaris die zijn TT-pistool opheft en zich klaarmaakt voor de aanval kort voordat hij (mogelijk) wordt neergeschoten en gedood door vijandelijk vuur.

Sovjetpropaganda noemde destijds de officier Oleksiy Yeremenko uit de provincie Ekaterinoslav (nu Zaporizja Oblast) en registreerde de heldhaftige daad die plaatsvond op 12 juli 1942 op een slagveld in de oostelijke regio van Loehansk in Oekraïne. De officiële versie van de gebeurtenissen vermeldde ook dat Yeremenko stierf niet lang nadat hij over de top was gegaan. Een latere studie door een groep Oekraïense historici, in combinatie met commentaar uit Max Alperts eigen (1962) autobiografie, bracht echter een aantal discrepanties aan het licht met betrekking tot de foto, gebaseerd op waar en wanneer deze werd genomen, of Yeremenko werkelijk de persoon was die op de foto stond. , en zelfs of de foto al dan niet in de frontlinie is genomen. Afgezien van inconsistenties, blijft het tafereel een van de meest iconische Sovjetbeelden van de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Richard Holden

47.851974, 35.119587