TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Breitenbenden

Boven Breitenbenden in het bos achter de begraafplaats werd in 1924 een 6,5 m hoog monument opgericht voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het monument werd gebouwd van keien uit het gebied als een soort rotsreplica met een gevelvormige afdekking van basaltlava. Op de omslag twee palmtakken. Een achthoekig blok (molensteen?) gemaakt van basaltlava met een gebeeldhouwd ijzeren kruis en het opschrift "1914 - 1918" is aan de voorkant ingebed.
In het onderste gedeelte van de rots een reliëfplaat gemaakt van Odenwald-steen met het reliëf van een stervende krijger die tussen twee eiken ligt die wordt getroost door een engel; rechts de zon die in het oosten opkomt.
De inhuldiging vond plaats op 14 september 1924. Tussen 1933 en 1938 werd aan de voet van het monument een granieten plaat geplaatst met de namen van de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog.
Na de Tweede Wereldoorlog is het monument uitgebreid door drie stenen kruisen aan de zijkant van het monument te plaatsen en de granieten plaat te vervangen door de namen van degenen die in beide wereldoorlogen zijn omgekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma