TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Steinstrasse Schüttorf

Direct naast de kerk in het centrum van de plaats Schuttorf bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan de gevallenen in de diverse oorlogen. Het monument bestaat uit een bredere basis, daarop een zuil met gehurkte of zittende soldaat.
Zowel de zuil als ook de bovenzijde van de sokkel bevatten erg veel inscripties en namen van omgekomen inwoners van de gemeente Schuttorf met haar omliggende dorpen.

Tekst op de plaquette;
Wij gedenken bedroefd alle doden als gevolg van oorlog en tirannie. We herdenken in het bijzonder de 6 miljoen joden, welke in duitse concentratiekampen vermoord werden. We herdenken alle volkeren die in de oorlog geleden hebben, met name de onnoemelijk vele burgers uit de sovjet unie en polen, die hun leven verloren. Als Duitsers herdenken we bedroefd onze eigen inwoners, die als soldaat, bij luchtaanvallen in het thuisland, in gevangenschap en bij de uitzetting (uit de voormalige duitse grondgebieden) om het leven gekomen zijn. We herdenken de vermoorde Roma en Sinti, de vermoorde homoseksuelen , de omgebrachte geesteszieken, alle mensen die om hun religieuze en politieke overtuigingen sterven moesten. We herdenken de gefusilleerde gijzelaars. We herdenken de slachtoffers van het verzet in alle bezette gebieden. Als Duitsers eren wij de slachtoffers van het Duitse verzet, het burgerlijk verzet, het militair verzet en het verzet op grond van geloofsovertuiging. Het verzet onder de arbeiders, de vakbonden, die van de communisten. We herdenken diegenen die actief weerstand hebben geboden, die liever de dood verkozen, dan afstand te doen van hun overtuiging.

Leed om de doden, leed door verwonding en verminking, leed door onmenselijke gedwongen sterilisaties, leed in nachten vol bombardementen, leed om het moeten vluchten en leed door verdreven te worden, door verkrachting en plundering, door dwangarbeid, door onrecht en marteling, door honger en nood, door angst om opgepakt en gedood te worden, leed door het verlies aan alles waarin met ten onrechte heeft geloofd en waarvoor men gewerkt heeft.

Wij herinneren ons aan dit onmenselijk leed en herdenken zulks in droefenis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Willem Visser (1, 3, 5), Bjorn van Marle (2, 4)

52.321028, 7.222833