TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gefusilleerde Verzetsleden Beaucoudray

Monument voor 11 gefusilleerde verzetsmensen
Na de sabotage van telefoonkabels in de nacht van 5 op 6 juni 1944 , waardoor de lijnen van en naar Cherbourg, Jersey, Caen en Falaise buiten dienst werden gesteld, zochten de verzetsstrijders, hoofdzakelijk postbodes en medewerkers van het postkantoor, hun toevlucht in het dorp Le Bois om daar te wachten op de naderende Amerikanen. Helaas liepen de Amerikanen door de onverwacht grote tegenstand van de Duitsers veel vertraging op.
Omdat er in het dorp veel over de sabotage en de plegers werd gesproken moesten de verzetsstrijders steeds een ander veilig onderkomen zien te vinden. De Duitsers viel het gedrag van sommige bewoners op en zij lieten deze volgen.
Op 14 juni verschijnt op het onderduikadres een Duitse motorpatrouille. Maar de Duitsers blijken verdwaald te zijn en rijden weer door. Maar om 10.30 uur arriveren de Duitse soldaten ondersteund door de SS met hun machinegeweren in de aanslag. De boerderij was snel omsingeld en een verzetsstrijder die op wacht stond, werd overmeesterd. Hetzelfde gold voor de mannen die binnen waren en het middagmaal klaarmaakten. Schoten klonken.
Een verzetsstrijder die klaar was met scheren buiten slaagde erin om door de struiken, die de boerderij omringden, te vluchten wat ook drie anderen lukte.
Zich ervan bewust dat de groep veel groter was dan verwacht en dat veel inwoners van de regio bij de affaire betrokken waren, gingen de Duitsers op jacht, sloten de hele regio af en ondervroegen onvermoeibaar iedereen die ze tegenkwamen die als "verdacht" werd beschouwd.
Maar al het onderzoek bleek vruchteloos. Er was geen andere verzetsstrijder te vinden. Bij het vallen van de avond besloten de Duitsers hun gevangenen over te brengen naar het dorp Réauté. Ze werden onder zeer zware bewaking opgesloten in een stal en de volgende dag, 15 juni 1944, rond 4 uur 's ochtends naar een veld bij Beaucoudray gebracht. Ze werden twee aan twee vastgebonden en om 04.30 uur klinken machinegeweer schoten.
De lichamen van de ongelukkigen werden begin augustus bij de Bevrijding gevonden: 4 aan de ene kant, 7 aan de andere kant, precies op de plek waar nu het monument staat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan van den Bos
  • Foto's: Jan van den Bos

48.965211, -1.156766